Flag Nl Flag Gb

Grotten van Nerja

De grotten van Nerja, 'Las Cuevas de Nerja', liggen op een paar kilometer afstand van het centrum van Nerja, in het dorp Maro. De prachtige druipsteengrot met zijn wonderlijk gevormde stalagmieten en stalactieten wordt ook wel “De kathedraal van het Paleolithicum” genoemd. Vanwege de prachtige akoestiek wordt hier jaarlijks in juli een groot dans- en muziekfestival georganiseerd. 

Toevallige ontdekking

In 1959 ontdekten vijf jongens vlakbij het dorpje Maro bij toeval de grotten toen ze op jacht waren naar vleermuizen bij een mijnschacht. Uit onderzoeken van archeologen en geologen blijkt dat de grot al vanaf de prehistorie, zo'n 30.000 jaar geleden in de Paleolithische periode, gebruikt werd voor bewoning, als schuilplaats en begraafplaats. Zo zijn er rotstekeningen van vissen en paarden aangetroffen maar ook werktuigen en skeletten.

Belangrijke bezienswaardigheid

Een jaar na ontdekking zijn de grotten al opengesteld voor het publiek en staan in de top-5 van belangrijke bezienswaardigheden in Spanje. In een van de grotten kan men een stalactiet vinden van maar liefst 32 meter hoog, een van de grootste van Europa. De grotten zijn zo groot dat men tot op de dag van vandaag nog maar 15% kent. De gangenstelsels hebben een lengte van maar liefst 5 kilometer. 

Bezoek voor meer informatie de website van de Cueva de Nerja.

Cueva de Nerja1

Cueva de Nerja4

Cueva de Nerja3